top of page

En Keyifli Oyunlar

Oyun eğlenmenin, öğrenmenin, birlikte vakit geçirmenin en keyifli yoludur. Oyuncaklar yanımızda olsa da olmasa da oyun hep yanımızda olur. İşte bu oyunlardan bazıları:


Nesi Var?

İlginiz aslında çocuğunuzdayken başka bir işi yapmak zorunda olduğunuz anlarda bile oynanabilecek bir oyundur. Söz gelimi temizlik yaparken ya da arabada yolculuk yaparken de oynayabilirsiniz. İki ya da daha fazla kişi ile oynamak da mümkün.


Nasıl Oynanır?

Bir ebe seçilir. Ebeye duyurmadan canlı ya da cansız bir varlık seçilir. Ebe “Nesi var?” diye sorarak topladığı bilgilerden seçilen varlığın ne olduğunu bulmaya çalışır.

4 - 5 yaş çocuklarla oynarken varlığı hayvanlardan seçmek ilk oyunlar için teşvik edici olabilir. Ayrıca ilk oyunlarda sizin seçtiğiniz varlığı onun tekrar seçmesi ya da hep ebe olmak istemesi doğaldır. Onu yavaş yavaş başka varlıklar seçmeye de teşvik edebilirsiniz.

Nesi var? - Havlaması var.

Nesi var? - Kuyruğu var.

Daha büyük çocuklarla oynarken de mümkün olduğunca muğlak cevap vermek ilgiyi arttırabilir. Ebe sırayla herkese “Nesi var?” der. Belirlenen sayıda sorduğunda tahmin eder. Bilirse son cevap veren ebe olur.


Bom!

Yine farklı durumlarda yolculukta ya da herhangi bir yerde beklerken bile oynanabilecek bir oyundur.


Nasıl Oynanır?

Birden başlayarak her oyuncu bir sayı söyleyip sıra diğer oyuncaya geçerek sayılır. Beş ve katları söylenmez yerlerine “bom” denir. Sayısını karıştıran ya da bom yerine beş ve beşin katlarını söyleyen oyuncu kaybeder.

Bir, iki, üç, dört, bom...

Çocuğunuzun saymayı öğrenmesinin yanı sıra dikkat gelişimi için de faydalı bir oyundur.


Sıcak - Soğuk

Saklamak için bir nesne ve bulması için bir ebe seçilir. Ebe dışarı çıkar. Seçilen nesne bulunulan odada bir yere saklanır. Ebe odaya gelir ve odanın içinde dolaşmaya başlar. Ebe nesneye yaklaştığında nesneyi saklayanlar sıcak, nesneden uzaklaştığında soğuk derler. Bu şekilde yönlendirmeler ile ebe nesneyi bulmaya çalışır. Ebe nesneyi bulduğunda başka biri ebe seçilir.


Kaç Adım?

Evin içinde iki nokta belirleyin. Sözgelimi banyo ile mutfağın arası kaç adımdır? Tahminlerde bulunun. Kimin adımlarıyla olacağına karar verin. Sizin adımınızla mı çocuğunuzun adımıyla mı? Sonra sayın doğru tahmin eden alkışlanır ve günün şampiyonu olur. Çocuğunuzla mekan, ölçü, farklılık, farklı algılar gibi pek çok konuyu konuşma fırsatı olabilir.


Sizin Oyunlarınız...

En güzeli kendi oyunlarınızı üretin. Aslında herkes çocuğuyla oyun ürettir. Çizgilere basmadan yürümeye çalışmak, bir yere önce ulaşmaya çalışmak, şarkı uydurmak, çarpım tablosundan sorular sormak, geçen arabanın plakası ile kelime bulmak daha niceleri vardır. Bu oyunlar bütün oyunlardan kıymetlidir. Size özeldir. Andadır. Çocukluğunuzda oyunla ilgili anılarınızı düşünün bu anıların içinde anne babanız olsa nasıl hissederdiniz? Şimdi çocuğunuzun anılarında olmak istediğiniz yeri düşünün ve bir oyun başlatın. Oyun dolu günler ve anılar biriktirin.

18 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page