top of page

Kaliteli Zaman ve Oyun

Birlikte kaliteli zaman geçirmek fiziksel olarak sürekli birlikte olmaktan daha önemlidir.

Kaliteli zamandan kastedilen çocuğun varlığının ona bakmaktan sorumlu olan kişiler tarafından fark edildiği, onaylandığı zamanlardır. Bu onun yaptığı bir resim hakkında konuşarak da olur onunla resim yaparak da. Önemli olan çocuğun “ben varım”, “ben önemliyim”, “ben değerliyim” mesajını alabilmesidir.

Bu mesajların sözel ifadesi önemli olsa da yeterli değildir. Varlık onayı için kelimeler yetmez. Varlığınız katılmalı. Tüm varlığınız çocuğunuzun varlığıyla ilgilenmeli, onu görmeli, onaylamalı. En moda tanımıyla çocuğunuzla paylaştığınız an içinde “şimdi ve burada” olmalısınız.

Bu hiç kolay bir iş değil. Kaygılı bir dünyada bir çok uyaran altında yaşıyoruz. Dikkatiniz dağılmadan sadece çocuğunuza bakarak ve onu aktif dinleyerek kaç dakika geçirebilirsiniz?

Birlikte ne yaptığınızdan çok nasıl yaptığınız önemli. Sofra hazırlamak, televizyon seyretmek, zıplamak, kek yapmak, resim yapmak… Önemli olan sizin çocuğunuzu görmeniz, duymanız. Elini kızınca nasıl kullanıyor? En sık hangi kelimeyi kullanıyor? Neden kendisini böyle ifade ediyor.

Kaliteli zaman mümkün olduğunca sık olmalı. Sizin hayat ritminiz bu sıklığı belirler. Olamadığı zamanlar için kendinizi suçlamayın ya da kaygılandırmayın. Siz çocuğunuzu seviyorsunuz. O da sizi seviyor. Şimdi bu yazıyı okumaya zaman ayırıyorsunuz çünkü çocuğunuzu önemsiyorsunuz.

Birlikte oyun oynamak kaliteli zaman geçirmenin pratik bir yolu çünkü oyun sizi de kapsayarak kendi zaman ve gerçekliğini yaratır. Aile içindeki rollerinizin, doğru ve yanlışlarınızın dışında, oyunun kendi doğru yanlışları vardır. Oyun içinde eşitsinizdir. Özgürlük, şimdi ve burada olma kendiliğinden gerçekleşir.

Birlikte eğleneceğiniz bir oyun başlatın ve keyifli zaman geçirin. “Nesi var?”, "Körebe”, “Bom”, “Kaç kere kaç?” ya da “Saklambaç”.

12 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page